recepty, fotky, sladkosti, koníčky


VÁNOČNÍ CUKROVÍ

 

 

LINECKÉ (s ořechy)

30 dkg hladké mouky, 20 dkg másla, 10 dkg cukru, 2 žloutky, špetku kypř. pr. do peč., citrónovou kůru, 10 dkg oříšků, zavařenina na slepování

 Postup:

Všechny ingredience smícháme a uhněteme hladké těsto.

Na vále vyválíme z těsta tenkou placku, z které vykrajujeme pomocí "vykrajovátek" různé tvary, které pečeme v troubě do růžova a vychladlé slepujeme marmeládou k sobě. Hotové posypeme moučkovým cukrem nebo podle svých představ ozdobíme čokoládou apod.

 

 

 VANILKOVÉ ROHLÍČKY

28 dkg hladké mouky, 21 dkg másla, 5 dkg oříšků, 5 dkg mandlí, 4 dkg cukru, 2 žloutky, citrónovou kůru, vanilkový cukr

Postup:

Všechny ingredience smícháme a uhněteme hladké těsto z kterého vytváříme malé rohlíčky, které pečeme v troubě do růžova.

Je možné do poloviny těsta přidat kakao a vypracovat tmavé těsto a pak splétáme rohlíčky ze dvou barev.

Obalujeme  v cukru smíchaném s vanilkovým cukrem

 

 

KOKOSOVÉ VĚNEČKY

25 dkg hladké mouky, 20 dkg kokosu, 15 dkg másla, 13 dkg cukru, 2 žloutky, citrónovou kůru

 Postup:

Všechni suroviny smícháme a uhněteme hladké těsto. Buďto ručně tvoříme věnečky nebo na strojku.

 

 

  ČOKOLÁDA

25 dkg cukru, 25 dkg Iva, 1 čokoláda na vaření, 2 lžíce solamylu, 1 čokoládový pudink, 2 lžíce sušeného mléka, 1 vanilkový cukr

 Postup:

Vše dáme vařit a propojenou směs vléváme do malých košíčku nebo do formiček z bonboniery.

 

 

 ŠLEHAČKOVÉ CUKROVÍ

40 dkg hladké mouky, 1 šlehačka, 25 dkg Ivy nastrouhat

 Postup:

Všechni suroviny smícháme a uhněteme hladké těsto. Vyválíme placku, z které vykrajujeme různé tvary, malé, které obalujeme v cukru.

 

 

KNOFLÍKY

Linecké (bez ořechů): 30 dkg hladké mouky, 8 dkg cukru, 20 dkg másla, 2 žloutky, vanilkový cukr, citrónová kůra

Náplň: 3 bílky – sníh, 15 dkg cukru, 15 dkg ořechů, lískové oříšky 

Postup:

Těsto: vše smícháme a vyválíme placku a vykrajujeme kolečka

Náplň: vše smícháme a hotovou směs dáváme lžičkou na vykrajované placky.

Navrch dáme lískový oříšek a dáme péct.

 

 

 PUDINKOVÉ (STROJKOVÉ)

60 dkg hladké mouky, 25 dkg cukru, 25 dkg másla, 25 dkg hery, 5 vanilkových pudinků, 3 vejce, pr.do.peč. (lepit džemem, nebo nugetou, máčet v čokoládě)

 Postup:

Vše smícháme a vytvořené těsto dáváme do stojku a tvoříme asi 4 cm dlouhé tyčky, které pečeme a poté slepujeme džemem, nugetou a máčíme v čokoládě.

 

 

 BÍLÁ ČOKOLÁDA

25 dkg Ivy, 20 dkg cukru, 12,5 dkg sušeného mléka, 5 dkg kokosu

Postup:

Viz "čokoláda"

 

 

TATRANKOVÉ PRACKY

36 dkg mouky, 10 dkg cukru, 10 dkg kokosu, 1 vejce, citrónová kůra, 1 Iva, 3 umleté tatranky, zrnko hřebíčku, kakao, špetka skořice, vymačkat citrón

 

Postup:

Vše smícháme a těsto vmačkáváme do formiček a pečeme v předehřáté troubě.

 

 

 ÚLKY

1,5 balíčků piškotů, 6 dkg másla, 16 dkg cukru, 2 lžíce kakaa, 1 bílek, vanilkový cukr, rum

Náplň: máslo, 2 žloutky, rum, cukr, vanilkový cukr

 

Postup:

Suroviny na těsto smícháme a vmačkáme do úlku, vosího hnízda, které předem vysypeme kr. cukrem.

Do vytlačené díry prstem, v těstě, v úlku dáme náplň, přiklopíme piškotem a vyklepneme ven.

 

 

 KOULE

Smíchat co zůstane z úlků + piškoty, rum, cukr, (kakao)

 

Děláme koule, které obalujeme v kokosu.

 

 

 KOKOSKY

5 dkg cukru, 5 dkg kokosu, 1 bílek (šleháme na páře)

 

Na páře smícháme všechny suroviny a lžičkou dáváme na plech a pečeme v troubě.

 

 

MARCIPÁN

1 bílek, 35 dkg cukru, 11 dkg sušeného mléka, 11 dkg másla, 2 lžičky mandlové tresti

 

Vše smícháme a tvarujeme podle svých představ

 

 

 OŘECHOVÉ BANÁNKY

Těsto: 3 vejce, 30 dkg mletých vlašských ořechů, 30 dkg moučkového cukru, 3 lžíce hladké mouky

Krém: 6 vajec, 28 dkg cukru krupice, 6 dkg kakaa, 2 másla

Vejce, cukr, kakao šleháme na páře. Do vyšlehaného mála přidáváme vystydlou směs a šleháme do hladka.

Těsto: vejce utřeme do husté pěny a postupně vmícháme ořechy, cukr a mouku.

Válečky, péct na papíře mírně. Krém do stříkačky. Políváme čokoládou.

 

 

 MAROKÁNKY

¼ litru šlehačky, 4 lžíce hladké mouky, 5 lžic krupicového cukru

 

Zahříváme ve vodní lázni do zhoustnutí. Přidáme 5 dkg másla a zahustíme směsí rozinek, mandlí, ořechů a kandovaného ovoce (200 g). Vymazaný a vysypaný plech-tenké placičky-do hněda, políváme čokoládou

 

 

 PRACKY

12 dkg mouky, 9 dkg másla, 7 dkg cukru, zrnko hřebíčku, špetka skořice, citrón, trochu prdopeče, 5 dkg oříšků

 

Vše smícháme a dáme do formiček. Pečeme v předehřáté troubě.

 

  

 VÍNOVÉ CUKROVÍ

25 dkg hl.mouky, 25 dkg másla, 1 žloutek, 5 lž.bílého vína

 

2 hodiny v chladu – vykrajovat – zdobit cukrem

 

 

OŘECHOVÉ TYČINKY

25 dkg mletých ořechů, 25 dkg m.cukru, 1 bílek

 

Těsto tence vyválet, potřít bílkovou polevou

Poleva: 20 dkg cukru, 1 bílek, 1 lž.citrónové šťávy. (míchat do zhoustnutí na teple)

 

 

VÁNOČKA

1 kg hl.mouky, 1 máslo, 30 dkg cukru, ¼ l mléka, kostku droždí, sůl, prdopeč, 3 žloutky, rozinky, citrónová kůra (dělá se kvásek), potírat žloutkem

 

Smícháme jak je kdo zvyklý a upleteme vánočku, kterou propíchneme na třech místech, potřeme žloutkem a pečeme.

 

 

 KOKOSOVÉ SUKY

20 dkg cukru, 150 ml vody, 10 dkg kokosové moučky, 1 vanilkový cukr, 8 dkg moučkového cukru, potravinářské barvivo

 

Svařit cukr s vodou (zhoustlý lepkavý). Do mísy kok.moučku, van.cukr, m.cukr. promíchat, zalít sirupem a dobře prohnětnout. Podle porřeby zahustit cukrem nebo kokosem. 3 díly – 2 obarvit barvivem. Válečky – spojit – nakrájet na kousky. Balit do celofánu.

 

 

 MEDOVÍ HLEMÝŽDI

20 dkg m.cukru, 20 dkg sušeného mléka, 2,5 dkg ztuž.tuku, 1 lž.medu, mandlová esence, 1 lžička kakaa, potrav.barva (zelená), čokol.poleva

 

M.cukr prosít do misky, přidat suš.mléko a promíchat. Celé rozehřát s medem a ztuž.tukem a mandl.esence. do části přidat kakao na ulitu a další část obarvit barvivem na tělíčko. Slepit čok.polevou.