
recepty, fotky, sladkosti, koníčky
VÁNOČNÍ CUKROVÍ
LINECKÉ (s ořechy)
30 dkg hladké mouky, 20 dkg másla, 10 dkg cukru, 2 žloutky, špetku kypř. pr. do peč., citrónovou kůru, 10 dkg oříšků, zavařenina na slepování
Postup:
Všechny ingredience smícháme a uhněteme hladké těsto.
Na vále vyválíme z těsta tenkou placku, z které vykrajujeme pomocí "vykrajovátek" různé tvary, které pečeme v troubě do růžova a vychladlé slepujeme marmeládou k sobě. Hotové posypeme moučkovým cukrem nebo podle svých představ ozdobíme čokoládou apod.
VANILKOVÉ ROHLÍČKY
28 dkg hladké mouky, 21 dkg másla, 5 dkg oříšků, 5 dkg mandlí, 4 dkg cukru, 2 žloutky, citrónovou kůru, vanilkový cukr
Postup:
Všechny ingredience smícháme a uhněteme hladké těsto z kterého vytváříme malé rohlíčky, které pečeme v troubě do růžova.
Je možné do poloviny těsta přidat kakao a vypracovat tmavé těsto a pak splétáme rohlíčky ze dvou barev.
Obalujeme v cukru smíchaném s vanilkovým cukrem
KOKOSOVÉ VĚNEČKY
25 dkg hladké mouky, 20 dkg kokosu, 15 dkg másla, 13 dkg cukru, 2 žloutky, citrónovou kůru
Postup:
Všechni suroviny smícháme a uhněteme hladké těsto. Buďto ručně tvoříme věnečky nebo na strojku.
ČOKOLÁDA
25 dkg cukru, 25 dkg Iva, 1 čokoláda na vaření, 2 lžíce solamylu, 1 čokoládový pudink, 2 lžíce sušeného mléka, 1 vanilkový cukr
Postup:
Vše dáme vařit a propojenou směs vléváme do malých košíčku nebo do formiček z bonboniery.
ŠLEHAČKOVÉ CUKROVÍ
40 dkg hladké mouky, 1 šlehačka, 25 dkg Ivy nastrouhat
Postup:
Všechni suroviny smícháme a uhněteme hladké těsto. Vyválíme placku, z které vykrajujeme různé tvary, malé, které obalujeme v cukru.
KNOFLÍKY
Linecké (bez ořechů): 30 dkg hladké mouky, 8 dkg cukru, 20 dkg másla, 2 žloutky, vanilkový cukr, citrónová kůra
Náplň: 3 bílky – sníh, 15 dkg cukru, 15 dkg ořechů, lískové oříšky
Postup:
Těsto: vše smícháme a vyválíme placku a vykrajujeme kolečka
Náplň: vše smícháme a hotovou směs dáváme lžičkou na vykrajované placky.
Navrch dáme lískový oříšek a dáme péct.
PUDINKOVÉ (STROJKOVÉ)
60 dkg hladké mouky, 25 dkg cukru, 25 dkg másla, 25 dkg hery, 5 vanilkových pudinků, 3 vejce, pr.do.peč. (lepit džemem, nebo nugetou, máčet v čokoládě)
Postup:
Vše smícháme a vytvořené těsto dáváme do stojku a tvoříme asi 4 cm dlouhé tyčky, které pečeme a poté slepujeme džemem, nugetou a máčíme v čokoládě.
BÍLÁ ČOKOLÁDA
25 dkg Ivy, 20 dkg cukru, 12,5 dkg sušeného mléka, 5 dkg kokosu
Postup:
Viz "čokoláda"
TATRANKOVÉ PRACKY
36 dkg mouky, 10 dkg cukru, 10 dkg kokosu, 1 vejce, citrónová kůra, 1 Iva, 3 umleté tatranky, zrnko hřebíčku, kakao, špetka skořice, vymačkat citrón
Postup:
Vše smícháme a těsto vmačkáváme do formiček a pečeme v předehřáté troubě.
ÚLKY
1,5 balíčků piškotů, 6 dkg másla, 16 dkg cukru, 2 lžíce kakaa, 1 bílek, vanilkový cukr, rum
Náplň: máslo, 2 žloutky, rum, cukr, vanilkový cukr
Postup:
Suroviny na těsto smícháme a vmačkáme do úlku, vosího hnízda, které předem vysypeme kr. cukrem.
Do vytlačené díry prstem, v těstě, v úlku dáme náplň, přiklopíme piškotem a vyklepneme ven.
KOULE
Smíchat co zůstane z úlků + piškoty, rum, cukr, (kakao)
Děláme koule, které obalujeme v kokosu.
KOKOSKY
5 dkg cukru, 5 dkg kokosu, 1 bílek (šleháme na páře)
Na páře smícháme všechny suroviny a lžičkou dáváme na plech a pečeme v troubě.
MARCIPÁN
1 bílek, 35 dkg cukru, 11 dkg sušeného mléka, 11 dkg másla, 2 lžičky mandlové tresti
Vše smícháme a tvarujeme podle svých představ
OŘECHOVÉ BANÁNKY
Těsto: 3 vejce, 30 dkg mletých vlašských ořechů, 30 dkg moučkového cukru, 3 lžíce hladké mouky
Krém: 6 vajec, 28 dkg cukru krupice, 6 dkg kakaa, 2 másla
Vejce, cukr, kakao šleháme na páře. Do vyšlehaného mála přidáváme vystydlou směs a šleháme do hladka.
Těsto: vejce utřeme do husté pěny a postupně vmícháme ořechy, cukr a mouku.
Válečky, péct na papíře mírně. Krém do stříkačky. Políváme čokoládou.
MAROKÁNKY
¼ litru šlehačky, 4 lžíce hladké mouky, 5 lžic krupicového cukru
Zahříváme ve vodní lázni do zhoustnutí. Přidáme 5 dkg másla a zahustíme směsí rozinek, mandlí, ořechů a kandovaného ovoce (200 g). Vymazaný a vysypaný plech-tenké placičky-do hněda, políváme čokoládou
PRACKY
12 dkg mouky, 9 dkg másla, 7 dkg cukru, zrnko hřebíčku, špetka skořice, citrón, trochu prdopeče, 5 dkg oříšků
Vše smícháme a dáme do formiček. Pečeme v předehřáté troubě.
VÍNOVÉ CUKROVÍ
25 dkg hl.mouky, 25 dkg másla, 1 žloutek, 5 lž.bílého vína
2 hodiny v chladu – vykrajovat – zdobit cukrem
OŘECHOVÉ TYČINKY
25 dkg mletých ořechů, 25 dkg m.cukru, 1 bílek
Těsto tence vyválet, potřít bílkovou polevou
Poleva: 20 dkg cukru, 1 bílek, 1 lž.citrónové šťávy. (míchat do zhoustnutí na teple)
VÁNOČKA
1 kg hl.mouky, 1 máslo, 30 dkg cukru, ¼ l mléka, kostku droždí, sůl, prdopeč, 3 žloutky, rozinky, citrónová kůra (dělá se kvásek), potírat žloutkem
Smícháme jak je kdo zvyklý a upleteme vánočku, kterou propíchneme na třech místech, potřeme žloutkem a pečeme.
KOKOSOVÉ SUKY
20 dkg cukru, 150 ml vody, 10 dkg kokosové moučky, 1 vanilkový cukr, 8 dkg moučkového cukru, potravinářské barvivo
Svařit cukr s vodou (zhoustlý lepkavý). Do mísy kok.moučku, van.cukr, m.cukr. promíchat, zalít sirupem a dobře prohnětnout. Podle porřeby zahustit cukrem nebo kokosem. 3 díly – 2 obarvit barvivem. Válečky – spojit – nakrájet na kousky. Balit do celofánu.
MEDOVÍ HLEMÝŽDI
20 dkg m.cukru, 20 dkg sušeného mléka, 2,5 dkg ztuž.tuku, 1 lž.medu, mandlová esence, 1 lžička kakaa, potrav.barva (zelená), čokol.poleva
M.cukr prosít do misky, přidat suš.mléko a promíchat. Celé rozehřát s medem a ztuž.tukem a mandl.esence. do části přidat kakao na ulitu a další část obarvit barvivem na tělíčko. Slepit čok.polevou.