
recepty, fotky, sladkosti, koníčky
PIŠKOTOVÝ KORPUS
KORPUS NA DORT
(na kulatou dortovou formu o průměru 21 cm)
150 g hrubé mouky, 140 g moučkového cukru, 4 vejce, 4 lžíce horké vody, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva, tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy
(na plech nebo formu o rozměru asi A4 - pro atypické tvary)
250 g polohrubé mouky, 200 g moučkového cukru, 6 vajec, 6 lžic horké vody, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy
Proměny korpusu:
Piškotové těsto můžeme i vylepšit. Stačí když do základního těsta vmícháme spolu s moukou nějakou další přísadu. Podle druhu a množství zvolené přísady však vždy musíme snížit dávku vody (u tekutých) nebo mouky či cukru (u sypkých), aby zůstal zachován pověr tekutých a sypkých surovin.
Např.: strouhaná čokoláda, kakao, rum, káva, ořechy, apod.
KORPUS NA ROLÁDU
4 vejce, 16 dkg cukru, 12 dkg pol., hrubé mouky, 1/4 kypř. pr. do pečiva
Postup:
Vejce utřeme cukrem a postupně vmícháme mouku s práškem do pečiva. Směs nalijeme na pečící papír na plech, který pořádně vymažeme máslem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 7 minut.
Ještě teplé přikryjeme peč papírem a zatočíme.